+359 894 606 797/+359 899 867 862
mainecoon.lbp@gmail.com

Развенчаване на Митове и Разкриване на Истини: Очарователният Произход на Породата Мейн Кун

Публикувано на: 27/02/2024

Мейн кунът със своя величествен външен вид и приятелско поведение заема специално място в сърцата на любителите на котки по целия свят. Въпреки това, произходът на тази порода е обвит в мистерия и фолклор, което води до различни митове, които са пленили въображението на мнозина.

Нека тръгнем на пътешествие, за да развенчаем тези митове и да разкрием истините за произхода на породата мейн кун.

Мит 1: Планът за бягство на Мария Антоанета

Един от най-очарователните митове около Мейн Кун е, че те са потомци на дългокосмести котки, собственост на Мария Антоанета. Според легендата френската кралица се опитала да избяга от революцията и изпратила ценните си вещи, включително любимите си котки, в Америка. Въпреки че тя никога не е стигала до американските брегове, се предполага, че нейните котки са го направили и се смята, че са се размножили с местни котки, давайки началото на породата Мейн Кун.

Истината: Въпреки че тази история е романтична и интригуваща, няма исторически доказателства, които да я подкрепят. Произходът на мейн кун е по-вероятно да бъде свързан с дългокосместите котки, донесени в Америка от мореплаватели и заселници в началото на 19 век. Тези котки са се адаптирали към суровите зими в Нова Англия, което води до развитието на тяхната гъста козина и здраво телосложение.

Мит 2: Кръстосване с миещи мечки

Друг популярен мит предполага, че Мейн Кун е резултат от кръстоска между домашни котки и миещи мечки. Това често се цитира като причина за буйната опашка на породата, кичестите уши и „куун“ в името й (на английски език миеща мечка е ”raccoon”).

Истината: Биологично е невъзможно котките и миещите мечки да се кръстосват. Експерти твърдят, че отличителните физически черти на Мейн Кун са резултат от естествен подбор в студен климат, а не резултат от междувидов съюз.

Мит 3: Придружители на викингите

Някои смятат, че предците на мейн кун са били пренесени в Северна Америка от викингските изследователи около 1000 г. сл. н. е., преди пристигането на Колумб. Привържениците на тази теория посочват приликата на породата с норвежката горска котка, порода, за която е известно, че е пътувала с викингите.

Истината: Въпреки че тази теория е по-правдоподобна от други, особено като се има предвид историческото присъствие на викингите в Северна Америка, има ограничени преки доказателства, които потвърждават, че мейн кууните произлизат от котки, донесени от викингите.

Въпреки това, приликите между мейн кууните и норвежките горски котки предполагат споделено наследство от северноевропейските дългокосмести котки, които са еволюирали независимо от противоположните страни на Атлантическия океан.

Исторически доказателства и теории

Отвъд митовете, истинският произход на Мейн Кун вероятно включва комбинация от естествена адаптация и човешко влияние. Характеристиките на породата предполагат произход от дългокосмести котки, които са били много подходящи за суровите зими на североизточните щати. Няколко теории, подкрепени с повече доказателства, отколкото митове, предлагат представа за това как се е появил мейн кун:

Европейски произход: Генетичните изследвания предполагат, че предците на мейн кун може да са дошли от Европа, вероятно пренесени от ранни заселници или викинги, както е споменато по-рано. Тази теория се подкрепя от приликата на породата с други европейски дългокосмести котки, като норвежката горска котка и сибирската.

Естествен подбор: Отличителните физически черти на мейн куун, като големия му размер, кичести уши и пухкава опашка, вероятно са резултат от естествен подбор. Тези адаптации биха помогнали на котките да оцелеят в студените, гористи райони на щата Мейн и да ловят гризачи.

Популярност и запазване: До края на 19 век мейн куните са популярни участници в котешки изложби и дори са обявени за „първата изложбена котка в Америка“ на изложба на котки в Бостън през 1895 г. Въпреки спада в популярността в началото на 20 век, усилията на ентусиастите, които харесват породата, през 50-те години и 1960 г. водят до възраждането на породата. Днес Мейн Кун е една от най-популярните и разпознаваеми породи котки в света.

Заключение

Митовете около породата Мейн Куун, макар и фантастични и забавни, бледнеят в сравнение с истинската привлекателност на породата. Комбинацията от естествен подбор, миграция и човешка намеса в развитието на тази порода, я прави едновременно величествена и мистериозна.

Докато отлепяме слоевете на мита, истините, които излизат наяве за произхода на Мейн Куун, само засилват нашето очарование от тези великолепни създания. Мейн кууните продължават да очароват и процъфтяват, осигурявайки си място в сърцата на любителите на котки по целия свят.

Luxury Bellus Pride Maine Coon - всички права запазени.
Дизайн и изработка Ребека Тодорова.

Политика за поверителност
bg_BGБългарски
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram